Att välja den breda vägen för det stora flödet

Det finns sådant som gör det du gör unikt som gör att andra vill köpa dina produkter och tjänster. Fokusera på det du är bra på och se till att de flöden och processer som stöttar din verksamhet får vara så standardiserade som möjligt så kan du fokusera ännu mer på där du tjänar dina pengar.

Det kan tyckas att denna lilla ingress känns självklar, men det är inte alls ovanligt att man väljer att bygga stödprocesser till sina huvudprocesser där man ska styra och anpassa alla delar för att det ska flyta så smidigt som möjligt, men där man kanske missar att en av delarna man monterar in i sitt huvudflöde är specialutvecklat bara för din verksamhet och där du är den ende som använder denna kodsnutt i ett flöde som ändå liknar så många andras.

Vad är det som gör ditt erbjudande unikt?

När du erbjuder dina produkter och tjänster finns det i regel något i just ditt erbjudande som gör att det är själva produkterna eller tjänsterna som är det unika. Det är antagligen inte så att det sätt du hanterar dina försäljningsorder, ser till att dina varor blir tillgängliga för plockning av lagerpersonalen och att fakturor går att skicka. Kanske är det också så att just hur du gör för att stämma av dina transaktioner från banken också är något som liknar det sätt som andra också jobbar på.

Varför har då Jolix AB åsikter om detta?

Det vi säljer är kunskapen om hur man får en verksamhet som är superexperter inom sitt område att få hjälp av oss som väglett väldigt många företag genom åren att standardisera sina flöden genom att jobba så smart som möjligt med det som bara ska fungera utan att man egentligen ska behöva lägga så rysligt mycket tid på det.

Ja, alltså det där låter ju inte riktigt förståndigt, vi jobbar alltså med att se till att man behöver våra tjänster för att slippa anlita oss i framtiden?

Du läste rätt. Det är precis det vi jobbar med och det gör våra samarbetspartner med. Vårt mål med våra tjänster är att inte behövas annars än när du vill ta din verksamhet till nästa steg eller behöver göra justeringar i dina stödjande processer.

Låt oss säga att du har designat högtalare

Låt oss säga att du säljer små smarta högtalare som gör så att man kan ta med ett bra ljus och en bra ljudbok överallt utan att behöva bli trött i öronen av hörlurar.

Ditt huvudfokus i din verksamhet kommer handla om saker som:

  • Hur ska min högtalare stå sig i konkurrensen mot andra konkurrenter.
  • Vilka komponenter ska jag använda för att hålla en hög kvalité och som gör det möjligt att utöka min produktlinje till att innehålla fler produkter.
  • Hur ska jag prissätta mina produkter
  • Hur ska jag nå ut med mina produkter till kunderna

Om man nu betraktar punkterna ovan så kunde jag inte se enda punkt där du anser att det är viktigt att du själv kan styra hur dina order från din nätbutik rent teknsikt flyttar sig från din e-handelslösning in i affärssystemet, eller hur den sedan går vidare till lagret för att så snabbt som möjligt levereras ut till kunden och att du kan fakturera din kund så snabbt och effektivt som möjligt.

Det jag säljer är just precis detta, att hjälpa dig hitta ett flöde som stöttar det som ditt företag arbetar med. Jag kommer inte att försöka ändra din produkt eller hur du når ut med den. Här hoppas jag att du också respekterar att mitt arbete går ut på att montera in datasystem som stöttar dig i ditt arbete och låter mig göra mitt jobb. Det handlar om att lita på varandra.

Att sälja så lite kod som möjligt men ändå leva på det


Många i min bransch där jag verkar och levererar IT-system jobbar med att skriva så mycket kod som möjligt då vi ofta debiterar per timme. Det är lite som i amerika där man får betalt per sida när man skriver en bok. Det är inte säkert att boken blir bättre för att den har fler sidor. Lika är det med programkod att det är inte säkert att lösningen blir bättre bara för att den innehåller mer kod.

Den kod som skrivs ska enligt min åsikt gärna användas av minst 10 kunder så att du inte är den enda som kör just den specifika koden, för om du är den ende som använder koden och den koden ingår i den berömda kedjan med länkar, då kan det vara den specialfunktionen som du fick in för att optimera ett flöde som hindrar din framtida tillväxt.

För min del är såklart den bästa koden den som alrig skrivs, för då behöver den heller aldrig underhållas och rättas.

När man ska hitta stödjande system som hjälper din verksamhet att lyckas och bli bättre så får man titta på en ordentlig kravspecifikation på vad man vill åstadkomma med investeringen av ett system eller kanske en helt ny teknikstack. Genom valet av system så väljer man också ett antal sätt att arbeta som systemen är byggda för att arbeta efter och om man då själv väljer att arbeta på det sätt som systemen är designade för så slipper man inte bara en uppförsbacke i användandet av systemen, man kan också komma undan från en hel del komplicerade och kostsamma integrationer och anpassningar för att få ett standardsystem att fungera på ett icke standardiserat sätt.

Rädslan för att köpa programvara som en tjänst

När jag frågar mina ekonomiska rådgivare så säger de alltid att man ska minska de fasta återkommande utgifterna till ett minimum och att man i så stor utsträckning som möjligt ska ha kontroll på de rörliga utgifterna så att dessa inte springer iväg.

Som IT-konsult och en som lever på att sälja systemarkitektur och systemutveckling så hamnar jag ofta i kategorin över de rörliga utgifterna när man tittar på det i det korta perspektivet, men både du och jag skulle vilja sortera in mig och min bransch i de förutsägbara fasta kostnaderna i stället.

Att köpa en riktigt SaaS (Software as a Service) idag gör de flesta av oss, både medvetet och säkert också omedvetet. En riktig SaaS bygger på att många kunder, helst alla, kör exakt samma version av programvaran så att det blir enklare för användarna av programvaran, supporten och utvecklingsteamen att leverera med kvalitet och att det bara finns en och endast en version som alla använder.

Några av de lösningar som är SaaS på riktigt är:

  • Norce Commerce, det som tidigare hette Storm Commerce
  • inriver Produktinformationshantering på riktigt i molnet
  • Zendesk Zendesk, ett av världens vanligaste ärendesystem

Det finns ganska gott om lösningar som påstår sig vara SaaS, men egentligen är något annat där varje kund har en egen kopia av programvaran installerad i en molnmiljö. Det är förtfarande en molntjänst, men programvaran är unikt installerad för dig. Här väljer jag att inte lista några, då en del av dem nog inte skulle uppskatta att bli uthängda här.

Det finns sedan lösningar som är lite större där man har möjlighet att koppla in extern programvara och där man är tvungen att uppgradera regelbundet för att följa huvudströmmen. Hit räknas ofta större system som ERP-system. De finns både med lösningar där varje kund har en slags centralt hanterad version man pekar på som bara pekar ut förändringar i miljön olika men att man i grunden kör samma programvara, eller lösningar där man rent har en egen installation av programvaran fast helt centralt hanterad. Två av dem som nått riktigt långt i det här området och som är SaaS fast med skillnaden att man får en chans att se till att allt fungerar i nästa version innan man blir uppgraderad.

  • Microsoft Business Central Microsofts växande ERP-system som man uppgraderar flera gånger per år.
  • Netsuite Oracle Netsuite är ett ERP-system skriver för molnet från början

Du är bäst på din grej, andra kan vara bäst på det de gör

Även om du säkert har önskemål och synpunkter på hur mina kollegor, mina konkurrenter och jag själv arbetar, så tycker jag att du ska ta dig en funderare på om det är så att vi som levererar de lösningar som får dina produkter och tjänster att lyfta kanske är ganska bra på det vi gör och hur vi gör flödet smidigt för så många som möjligt genom att återanvända flöden som fungerar.

Vi vill helst jobba med den kund som beskriver vad de vill åstadkomma så att vi kan leverera en lösning som fungerar så bra som möjligt med så lite undehråll och handpåläggning som möjligt, i stället för att låta dig som kund detaljstyra hur vi ska göra vårt arbete.

Om du monterar in en speciallösning i din kedja, se då till att den är stark och att du kan få hjälp om den länken skulle brista. Om du väljer oss och våra samarbetspartners som leverantör kommer alla länkar att vara starka för styrkan kommer från att vi tillsammans bygger stabila och välfungerande lösningar som överlever uppgraderingar.

One thought on “Att välja den breda vägen för det stora flödet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *